Uitvaart regelen? Bel 085 016 0685

  Bel ons direct om een overlijden te melden:

  085 016 0685 ook voor vragen & hulp

  Hindoestaanse uitvaart

  Mantra’s, diyaa’s, wierook, kruiden en vuur

  Een Hindoestaanse uitvaart kenmerkt zich door de (offer)rituelen en de crematie zelf. Geen enkele Hindoestaanse uitvaart is hetzelfde, er zijn heel veel verschillende rituelen mogelijk. Een crematie zal er altijd zijn, omdat de overledene zo snel mogelijk terug wil naar de oerbron. De geestelijk leider, de Pandit, heeft een belangrijke rol in de voorbereiding voor de weg naar reïncarnatie. Er zijn binnen de Hindoestaanse gemeenschap twee grote stromingen: de Arya Samaj (liberale stroming) en de Sanaatan Dharm (conservatieve stroming). De eerste groep houdt een betrekkelijk korte dienst, is van mening dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft in dit leven en het volgende. De Sanaatan bedienen zich van meer uitgebreide rituelen om de overledene daarbij te ondersteunen. Afhankelijk van de aanwijzingen van de Pandit kunnen die rituelen nog variëren. Welke rouwrituelen u bij het overlijden van uw dierbare wilt volgen staat u uiteraard geheel vrij. Uitvaart24 helpt u datgene te realiseren dat binnen de mogelijkheden ligt. Onze ervaring leert dat elke Hindoestaanse uitvaart uniek is en binnen elk budget passend, respectvol uitgevoerd kan worden. Uiteraard altijd in goed overleg.

   

  Bekijk onze uitvaartpakketten, zodat u een beeld krijgt van de kosten van een goed betaalbare uitvaart bij Uitvaart24.

  Hindoestaanse rouwrituelen

  Het is gebruikelijk een overlijden aan te kondigen via de radio, kaarten worden meestal niet verstuurd. Dan komen veelal in grote getalen, van heinde en ver mensen hun eer bewijzen aan de overledene. Of er nu meerdere rouwbezoeken plaatsvinden aan de overledene of een enkele, het is van belang de rituelen die passen bij de overledene, zo goed mogelijk uit te voeren zodat de overledene de overgang goed kan maken. Middels de crematie, vergezeld van de juiste gebeden en religieuze liederen, zal de overledene goed voorbereid zijn op een reïncarnatie.

  Mantra’s, diyaa’s, wierook en kruiden

  Bij de dienst van een Hindoestaanse uitvaart, in de aula van het crematorium zal voor de Hindoestanen die de Arya stroming volgen, het uitspreken van gebeden, het opzeggen van mantra’s en het branden van een diyaa plaatsvinden. Zo’n diyaa, een kaarsje van ghi, zuiver botervet, in een aardewerken schaaltje, symboliseert zuiverheid en licht. Soms wordt er ook gezongen, traditionele religieuze muziek gedraaid en toespraken gehouden. Voor de Sanaatan start de uitvaartplechtigheid bij aankomst met het afscheid van de aarde. Daarbij tillen de mannen uit de familie de kist 5 keer op, lopen een paar passen en zetten hem weer neer. Vervolgens worden diverse rituelen uitgevoerd met wierook, kruiden en vuur. Dat kan soms een aantal uren in beslag nemen. Veelal zal Uitvaart24 dus een moment aan het eind van de dag regelen voor de uitvaart, zodat daar zoveel mogelijk ruimte voor is.

  Hindoestaanse crematie

  Het is belangrijk voor de directe familie om daadwerkelijk bij de crematie aanwezig te zijn. De oudste zoon ontsteekt het vuur symbolisch, bijvoorbeeld door een diyaa in de kist bij de overledene te plaatsen, terwijl mantra’s worden uitgesproken en de Pandit begeleidende teksten leest. De overledene wordt daarna direct gecremeerd, eventueel zonder kist, als dat de voorkeur heeft.

  Over het algemeen zal men na een Hindoestaanse crematie de as willen verstrooien, liefst op een plek waar stromend water is. Al het stromende water is uiteindelijk ook verbonden met de Ganges, de heilige rivier. Uitvaart24 denkt met u mee voor de mogelijkheden op dit gebied.

  Uitvaart24 is ervan overtuigd dat elk mens binnen het beschikbare budget een uitvaart verdient die past bij zijn of haar culturele achtergrond.
  Neem gerust contact met ons op. Bel 085-0160685 of mail info@uitvaart24.nl.