Wat is cryomeren?

Wij leggen het u uit

Cryomeren, ook bekend als cryomatie of vriesdroging, is een proces waarbij het lichaam van een overledene wordt bevroren en vervolgens gedroogd door sublimatie. Hierbij wordt het lichaam eerst ingevroren met behulp van vloeibare stikstof, waarna de bevroren watermoleculen direct van vaste stof naar gasvorm overgaan zonder vloeibaar te worden, in een vacuümomgeving. Dit resulteert in een droog, organisch poeder dat op een milieuvriendelijke manier kan worden verwerkt.

Foto van meertje in een bos met naaldbomen en een mistige achtergrond

Cryomeren is een innovatieve en milieuvriendelijke methode voor lijkbezorging. Het proces verloopt in vier stappen:

  1. Bevriezing: Het lichaam wordt afgekoeld tot een extreem lage temperatuur, doorgaans met behulp van vloeibare stikstof. Hierdoor wordt het lichaam broos en breekbaar.
  2. Verpulveren: Door middel van een mechanische trilling of schok wordt het bevroren lichaam verpulverd tot een fijne, organische substantie.
  3. Drogen: De poederachtige resten worden vervolgens ontdaan van vocht, zodat alleen de droge overblijfselen overblijven.
  4. Verwerking: De overgebleven substantie kan op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt, bijvoorbeeld door te begraven, uit te strooien of te gebruiken voor natuurbestemming.

Cryomeren is een duurzaam alternatief voor traditionele methoden zoals cremeren of begraven.

Heeft u een vraag? Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Voordelen cryomeren

Waarom kiezen voor cryomeren

  1. Milieuvriendelijkheid: Cryomeren heeft een lagere ecologische voetafdruk dan traditionele begrafenis of crematie, omdat het veel minder CO2-uitstoot heeft.
  2. Duurzaamheid: Het proces resulteert in een poeder dat kan worden teruggegeven aan de aarde zonder vervuiling.
  3. Innovatieve oplossingen: Sommige mensen geven de voorkeur aan nieuwe technologieën en zien cryomeren als een moderne en vooruitstrevende optie voor na de dood.
  4. Minimale ruimte: Het poeder wat overblijft neemt minder ruimte in beslag dan een lichaam of as.

Bekijk hoe anderen Uitvaart24 beoordelen

Eerlijk & Transparant. Wij worden beoordeeld met een 9,6 bij meer dan 2.000 reviews.

Zeer vriendelijk

Crematie was in stilte maar des ondanks telefonisch snel en duidelijk geholpen

N.

Heel goed geweest

Ben heel positief over het geheel !

Lia

Altijd vriendelijk,en een luisterend oor.

Glenn was altijd vriendelijk, en dat gaf mij en mijn Fam rust, in deze zo verdrietige tijd. Ik kon als, altijd bellen met vragen. Of als we ergens geen weet va...

N.

Complete ondersteuning

Vanaf het begin overal bij geholpen door Anneke. Via app, telefoon en mail. Zo fijn tijdens zo’n triest moment

Vincent

Geweldige begeleiding ven de medewerkers.

De begeleiding thuis was geweldig o.a.v Annieta, heel rustig en alles goed besproken. ook de condoleance was keurig geregeld. de uitvaart was onder leiding va...

T.imo

Een warm bad

Via Ohra in contact gekomen met Uitvaart24. Voor ons een onbekende in de uitvaartbranche, maar na deze ervaring zeker een aanrader. We hebben het contact en de ...

Ruud

Discreet en snel geregeld

Wat ontzettend fijn dat met een telefoontje alles geregeld was. Afspraak is afspraak. Aanrader mocht het onvermijdelijk ooit nodig zijn.

P.

Ongelooflijk goed, warm en zeer betrokken

Mijn eerste ervaring met het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken. Ik keek er zeer tegenop en was er nog niet aan toe. Na het overlijden van ...

Monique, Louisa Chapman

Welke materialen en technieken worden gebruikt bij cryomeren?

Wij leggen het u uit

  1. Vloeibare stikstof: Gebruikt om het lichaam snel en effectief te bevriezen.
  2. Vacuüm omgeving: Nadat het lichaam bevroren is, wordt het in een vacuüm geplaatst om sublimatie te bevorderen.
  3. Freeze-Drying apparatuur: Speciale machines die zowel vriesdrogen als vacuümpompen omvatten om het bevroren water uit het lichaam te verwijderen.
  4. Organische afbreekbaarheid: De technieken zijn ontworpen om het lichaam op een manier af te breken die volledig biologisch afbreekbaar is.

Is cryomeren wettelijk toegestaan in Nederland?

Wij leggen het u uit

Nee, op dit moment is cryomeren nog niet wettelijk toegestaan in Nederland. Er is echter groeiende interesse in deze methode vanwege de potentiële milieuvriendelijke voordelen.