Wat is een crematie?

Een crematie is een proces van het verbranden van een overledene. Dit gebeurt altijd in een crematorium. Afhankelijk van uw afscheidswensen kunt u de dag van de crematie uitbreiden met een plechtigheid en een samenzijn of een intiem en informeel afscheid.

Wij vertellen u graag meer over wat een crematie inhoudt. Bekijk alle mogelijkheden bij Uitvaart24, ook in uw regio, of lees eerst meer over het regelen van een crematie.

Veelgestelde vragen

Snel antwoord op uw vragen

Wat kost gemiddeld een crematie?

Een crematie kost bij Uitvaart24 tussen de € 979,- en € 7.990,- en gemiddeld ongeveer € 4.000,-. Dit is tot wel 50% goedkoper dan bij de gemiddelde andere uitvaartondernemers.

Dit komt omdat Uitvaart24 vindt dat een crematie anders kan en moet. Bij Uitvaart24 zijn er geen verplichte afnames of hoge aannametarieven en kijken wij naar efficiëntie waarvan wij het voordeel direct bij u neerleggen.

Lees hier meer over ons en hoe Uitvaart24 werkt.

Hoelang duurt een crematie?

Gemiddeld duurt een crematie 55 minuten tot een uur. Hoelang een crematie exact duurt hangt af van de temperatuur van de oven, het type oven en het gewicht van de overledene.

Wilt u meer weten over het crematieproces? Lees hier meer.

Hoe snel moet iemand gecremeerd worden?

In Nederland geldt de Wet op lijkbezorging (Wlb). Deze wet verplicht het om een overledene binnen 6 werkdagen te cremeren, of te begraven. Het cremeren of begraven mag ook niet eerder dan 36 uur plaats vinden. Weekend- en feestdagen tellen niet mee voor het berekenen van deze periode.

Bij bijzondere omstandigheden is het mogelijk om een crematie of begrafenis eerder of later plaats te laten vinden dan binnen de wettelijke termijn. Hiervoor is het aanvragen van een uitstelverklaring nodig.

Locaties in uw buurt Ontdek de mogelijkheden in uw regio
Een begrafenis Bekijk de mogelijkheden
information-bg