Overlijden in het buitenland

Wij leggen het u uit

Het overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis. Wanneer dit overlijden plaatsvindt in het buitenland brengt dit, naast dat het ontzettend verdrietig is, verschillende uitdagingen met zich mee. U heeft niet alleen te maken met de Nederlandse wet- en regelgeving, maar ook met die van het land waar de overledene zich bevindt.

Om deze overweldigende periode iets minder ingewikkeld voor u te maken, vertellen wij u graag de belangrijkste aandachtspunten.

Wat te doen na een overlijden in het buitenland?

Na een overlijden in het buitenland is het belangrijk dat u als nabestaande de volgende stappen onderneemt:

  1. Neem direct contact op met de lokale autoriteiten: Meld het overlijden bij de lokale politie of andere relevante instanties, afhankelijk van de situatie.
  2. Schakel een arts in: Laat een arts het overlijden officieel vaststellen en een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring is essentieel voor verdere procedures.
  3. Neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat: Zij kunnen u ondersteunen en adviseren over de te nemen stappen, zoals het regelen van documenten en het repatriëren van de overledene.
  4. Neem contact met ons op: wij ondersteunen u bij repatriëring en begeleiden u bij de vervolgstappen. Bel direct naar [telephone].
  5. Informeer bij de uitvaartverzekering: Als er een uitvaartverzekering is, neem dan zo snel mogelijk contact op. De verzekering kan hulp bieden bij repatriëring, kosten dekken en u begeleiden in het verdere proces.

Het is raadzaam om deze stappen snel en zorgvuldig uit te voeren, zodat alles goed geregeld wordt en u zich kunt richten op het afscheid.

Neem direct contact op, wij kunnen u helpen.

Heeft u een vraag? Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Welke Nederlandse instanties moeten worden geïnformeerd bij een overlijden in het buitenland?

Wij leggen het u uit

De volgende Nederlandse instanties moeten worden geïnformeerd bij een overlijden in het buitenland:

  1. Nederlandse ambassade of consulaat: Zij helpen bij de registratie van het overlijden en kunnen ondersteunen bij de juiste documentatie voor bijvoorbeeld een repatriëring.
  2. Gemeente in Nederland: De overlijdensakte moet worden geregistreerd bij de gemeente waar de overledene woonde, dit dient door de nabestaanden zelf verzorgd te worden. De gemeente kan dit dan verwerken in de Basisregistratie Personen (BRP).
  3. Verzekeringsmaatschappijen: Meld het overlijden bij de uitvaartverzekering, levensverzekering en eventuele reisverzekering.
  4. Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVID): Voor het bijwerken van de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bekijk hoe anderen Uitvaart24 beoordelen

Eerlijk & Transparant. Wij worden beoordeeld met een 9,6 bij meer dan 2.000 reviews.

Zeer vriendelijk

Crematie was in stilte maar des ondanks telefonisch snel en duidelijk geholpen

N.

Heel goed geweest

Ben heel positief over het geheel !

Lia

Altijd vriendelijk,en een luisterend oor.

Glenn was altijd vriendelijk, en dat gaf mij en mijn Fam rust, in deze zo verdrietige tijd. Ik kon als, altijd bellen met vragen. Of als we ergens geen weet va...

N.

Complete ondersteuning

Vanaf het begin overal bij geholpen door Anneke. Via app, telefoon en mail. Zo fijn tijdens zo’n triest moment

Vincent

Geweldige begeleiding ven de medewerkers.

De begeleiding thuis was geweldig o.a.v Annieta, heel rustig en alles goed besproken. ook de condoleance was keurig geregeld. de uitvaart was onder leiding va...

T.imo

Een warm bad

Via Ohra in contact gekomen met Uitvaart24. Voor ons een onbekende in de uitvaartbranche, maar na deze ervaring zeker een aanrader. We hebben het contact en de ...

Ruud

Discreet en snel geregeld

Wat ontzettend fijn dat met een telefoontje alles geregeld was. Afspraak is afspraak. Aanrader mocht het onvermijdelijk ooit nodig zijn.

P.

Ongelooflijk goed, warm en zeer betrokken

Mijn eerste ervaring met het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken. Ik keek er zeer tegenop en was er nog niet aan toe. Na het overlijden van ...

Monique, Louisa Chapman

Welke kosten worden gedekt door verzekeringen bij overlijden in het buitenland?

Wij leggen het u uit

Afhankelijk van de verzekering, worden de volgende kosten gedekt bij een overlijden in het buitenland:

  1. Repatriëringskosten: De kosten voor het vervoer van het lichaam naar Nederland.
  2. Lokale uitvaartkosten: Kosten voor de voorbereiding van het lichaam, zoals balseming of andere noodzakelijke behandelingen.
  3. Administratieve kosten: Kosten voor de benodigde documenten en certificaten.
  4. Reiskosten: Eventuele reiskosten voor nabestaanden om het lichaam te begeleiden of om ter plaatse regelingen te treffen.

Wat zijn de juridische verplichtingen bij een overlijden in het buitenland?

Wij leggen het u uit

Als nabestaande heeft hu verschillende juridische verplichtingen bij een overlijden in het buitenland:

  1. Aangifte van overlijden: De aangifte moet worden gedaan bij de lokale autoriteiten in het land van overlijden.
  2. Verklaring van overlijden: Een officiële verklaring van overlijden door een lokale arts is vereist.
  3. Overlijdensakte: De lokale autoriteiten verstrekken een overlijdensakte die vervolgens moet worden geregistreerd bij de Nederlandse gemeente waar de overledene woonachtig was.
  4. Repatriëring: Als het lichaam naar Nederland wordt gebracht, moeten de regels voor het transport van overledenen worden nageleefd, inclusief het verkrijgen van alle noodzakelijke documenten en vergunningen.

Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat voor specifieke begeleiding en ondersteuning in dergelijke situaties. Wij kunnen u hier ook altijd bij helpen.