Wat is een gemeentelijke uitvaart

Wij leggen het u uit

Een gemeentelijke uitvaart, ook wel een “onverzorgde uitvaart” genoemd, is een uitvaart die wordt geregeld en bekostigd door de gemeente wanneer er geen nabestaanden zijn die de uitvaart kunnen of willen regelen. Dit type uitvaart wordt uitgevoerd volgens de minimale wettelijke eisen.

 

Foto van meertje in een bos met naaldbomen en een mistige achtergrond

Hoe verloopt het proces van het regelen van een gemeentelijke uitvaart?

Het proces van het regelen van een gemeentelijke uitvaart verloopt als volgt:

  1. Melding van overlijden: Wanneer iemand overlijdt en er geen nabestaanden of middelen zijn om de uitvaart te regelen, wordt de gemeente op de hoogte gebracht.
  2. Onderzoek door de gemeente: De gemeente onderzoekt of er nabestaanden zijn die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de uitvaart of dat er voldoende financiële middelen zijn.
  3. Aanwijzen van een uitvaartondernemer: De gemeente wijst een uitvaartondernemer aan om de uitvaart te verzorgen.
  4. Regeling van de uitvaart: De uitvaartondernemer organiseert de uitvaart volgens de minimale eisen, meestal zonder uitgebreide ceremonie of extra’s.
  5. Uitvoering van de uitvaart: De uitvaart vindt plaats, vaak zonder aanwezigheid van nabestaanden, en omvat meestal een eenvoudige begrafenis of crematie.
  6. Administratieve afhandeling: De gemeente zorgt voor de administratieve afhandeling van het overlijden en de uitvaart.

Heeft u een vraag? Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Wie betaalt de kosten voor een gemeentelijke uitvaart?

Wij leggen het u uit

De kosten voor de uitvaart worden in eerste instantie voorgeschoten door de gemeente. Vervolgens wordt er gekeken of de kosten betaald kunnen worden met de erfenis van de overledene. Als dit niet genoeg is, of als er geen erfenis is, dan kunnen de kosten worden doorberekend aan de nabestaanden. Ook maakt de gemeente als eerste aanspraak op de opbrengsten uit de verkoop van  persoonlijke eigendommen van de overledene.

Indien de nabestaanden al kosten hebben gemaakt voor de uitvaart, dan worden deze niet vergoed als de uitvaart wordt overgenomen door de gemeente.

Bekijk hoe anderen Uitvaart24 beoordelen

Duidelijk en adequaat

Uitstekende ervaring met de dames die de overledene ophaalden en uitvaartverzorgster. Goede zorg en snel afgehandeld.

Han

Respectvol, zorgvuldig en betrokken

Uitvaart24 is een zeer professionele organisatie. Alle medewerkers zijn uitermate respectvol en gaan zorgvuldig te werk. Wij zijn uitermate goed geholpen door ...

C.

Mooi afscheid van mijn moeder

Uitvaart24 heeft ons in elke opzicht goed begeleid. Speciaal voor Anita en Rob, ontzettend bedankt. Ook voor het meedenken in de mogelijkheden!

Natasja

Simpel, heldere afspraken, vriendelijk en goedkoop!

Ik wilde een crematie zonder poespas en hoge kosten. Die heb ik gekregen op de manier zoals mijn moeder dat wilde. Ik kan Uitvaart24 iedereen aanraden. Simpel,...

Rolien

Mooi verzorgd

Rachida heeft de uitvaart van onze moeder mooi verzorgd het was een mooi afscheid in het Grand Café.Wij bedanken haar hartelijk voor de goede verzorging.

L.

Waardig en menselijk ontzorgen

De goede ervaring die we eerder hebben gehad met uitvaart24 voorafgaande/tijdens en na de uitvaart van mijn man. Het was allemaal tot in de puntjes geregeld. e...

Loes ,,

Precies zoals wij graag wensten.

Een jaar geleden voorzagen wij het overlijden van onze moeder. We hebben toen contact opgenomen met Uitvaart24, nadat wij hen bij het programma Kassa op tv hadd...

J.P.

Heel goed

Hele meelevende en meewerkende medewerkers. Er zijn nog foto’s van onze vader gemaakt in de kist op ons verzoek en er is nog iets bijgezet in de kist. Michael s...

S.

Wat zijn de wettelijke vereisten voor een gemeentelijke uitvaart in Nederland?

Wij leggen het u uit

De wettelijke vereisten voor een gemeentelijke uitvaart in Nederland zijn:

  1. Wet op de Lijkbezorging: De gemeente is wettelijk verplicht een uitvaart te regelen als er geen andere verantwoordelijken zijn.
  2. Begrafenis of crematie binnen zes werkdagen: De uitvaart moet binnen zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden, tenzij er een vergunning is voor uitstel.
  3. Minimale zorg: De uitvaart moet voldoen aan de minimale eisen voor de waardigheid van de overledene, zoals is vastgelegd in de Wet op de Lijkbezorging.
  4. Kostenverhaal: De gemeente kan proberen de kosten te verhalen op de nalatenschap van de overledene of op nabestaanden als zij later worden gevonden