Wat is een gemeentelijke uitvaart?

Wij leggen het u uit

Een gemeentelijke uitvaart, ook wel een “onverzorgde uitvaart” genoemd, is een uitvaart die wordt geregeld en bekostigd door de gemeente wanneer er geen nabestaanden zijn die de uitvaart kunnen of willen regelen. Dit type uitvaart wordt uitgevoerd volgens de minimale wettelijke eisen en altijd door de gemeente waar de overledene is.

Foto van meertje in een bos met naaldbomen en een mistige achtergrond

Hoe verloopt het proces van het regelen van een gemeentelijke uitvaart?

Het proces van het regelen van een gemeentelijke uitvaart verloopt als volgt:

  1. Melding van overlijden: Wanneer iemand overlijdt en er geen nabestaanden of middelen zijn om de uitvaart te regelen, wordt de gemeente op de hoogte gebracht.
  2. Onderzoek door de gemeente: De gemeente onderzoekt of er nabestaanden zijn die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de uitvaart of dat er voldoende financiële middelen zijn.
  3. Aanwijzen van een uitvaartondernemer: De gemeente wijst een uitvaartondernemer aan om de uitvaart te verzorgen.
  4. Regeling van de uitvaart: De uitvaartondernemer organiseert de uitvaart volgens de minimale eisen, meestal zonder uitgebreide ceremonie of extra’s.
  5. Uitvoering van de uitvaart: De uitvaart vindt plaats, vaak zonder aanwezigheid van nabestaanden, en omvat meestal een eenvoudige begrafenis of crematie.
  6. Administratieve afhandeling: De gemeente zorgt voor de administratieve afhandeling van het overlijden en de uitvaart.

Heeft u een vraag? Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Wie betaalt de kosten voor een gemeentelijke uitvaart?

Wij leggen het u uit

De kosten voor de uitvaart worden in eerste instantie voorgeschoten door de gemeente. Vervolgens wordt er gekeken of de kosten betaald kunnen worden met de erfenis van de overledene. Als dit niet genoeg is, of als er geen erfenis is, dan kunnen de kosten worden doorberekend aan de nabestaanden. Ook maakt de gemeente als eerste aanspraak op de opbrengsten uit de verkoop van  persoonlijke eigendommen van de overledene.

Indien de nabestaanden al kosten hebben gemaakt voor de uitvaart, dan worden deze niet vergoed als de uitvaart wordt overgenomen door de gemeente.

Bekijk hoe anderen Uitvaart24 beoordelen

Eerlijk & Transparant. Wij worden beoordeeld met een 9,6 bij meer dan 2.100 reviews.

Uitstekend

Mijn ervaring was goed vond de communicatie super. Heel erg attent in alles en heel netjes de regeling van de crematie uitgevoerd. Alles volgens plan. Bedankt v...

R.N.

Prima en goede dienstverlening en doet wat afgesproken is!

Heldere afspraken gemaakt die worden vastgelegd in de offerte. Vervolgens goede en nette uitvoering van die afspraken. Betrokken en deskundig personeel. Kortom:...

Joop

Duidelijkheid, meedenken en flexibel

Alles is volgens de wensen van mijn moeder gegaan. Ruben en Rob hebben flexibel meegedacht over deze wensen. Jackie en ik hebben uiteindelijk voor de uitvoering...

E.

Wij zijn heel fijn geholpen

Alles was precies zoals we het gevraagd hadden echt goed geregeld blij dat we bij jullie uit zijn gekomen ik raad uitvaart24 iedereen aan en bedankt voor alles

Marc

Top, geregeld!!!!

Super tevreden met uitvaart 24. Gert Jan begrafenis ondernemer was voor ons een groot geschenk. Ik kan niks zeggen wat niet goed was.

Stefan

Respectvol personeel

Voor onze zus en tante kwam dit afscheid veel te snel en onverwacht. In deze zware periode is het mooi te ervaren dat je gesteund wordt door eigenlijk iemand t...

A.

Deskundige begeleiding met gevoel

Het gesprek over de wensen van de uitvaart ging heel prettig en duidelijk. Op de dag zelf was de begeleiding in de juiste stemming en met mooie woorden. Juiste ...

Theo

Geweldig geholpen door Anneke kroon

Heel erg haar best gedaan voor de beste locatie

Imelda

Wat zijn de wettelijke vereisten voor een gemeentelijke uitvaart in Nederland?

Wij leggen het u uit

De wettelijke vereisten voor een gemeentelijke uitvaart in Nederland zijn:

  1. Wet op de Lijkbezorging: De gemeente is wettelijk verplicht een uitvaart te regelen als er geen andere verantwoordelijken zijn.
  2. Begrafenis of crematie binnen zes werkdagen: De uitvaart moet binnen zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden, tenzij er een vergunning is voor uitstel.
  3. Minimale zorg: De uitvaart moet voldoen aan de minimale eisen voor de waardigheid van de overledene, zoals is vastgelegd in de Wet op de Lijkbezorging.
  4. Kostenverhaal: De gemeente kan proberen de kosten te verhalen op de nalatenschap van de overledene of op nabestaanden als zij later worden gevonden.