Overlijden in het buitenland

Wij leggen het u uit

Het overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis. Wanneer dit overlijden plaatsvindt in het buitenland brengt dit, naast dat het ontzettend verdrietig is, verschillende uitdagingen met zich mee. U heeft niet alleen te maken met de Nederlandse wet- en regelgeving, maar ook met die van het land waar de overledene zich bevindt.

Om deze overweldigende periode iets minder ingewikkeld voor u te maken, vertellen wij u graag de belangrijkste aandachtspunten.

Wat te doen na een overlijden in het buitenland?

Na een overlijden in het buitenland is het belangrijk dat u als nabestaande de volgende stappen onderneemt:

  1. Neem direct contact op met de lokale autoriteiten: Meld het overlijden bij de lokale politie of andere relevante instanties, afhankelijk van de situatie.
  2. Schakel een arts in: Laat een arts het overlijden officieel vaststellen en een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring is essentieel voor verdere procedures.
  3. Neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat: Zij kunnen u ondersteunen en adviseren over de te nemen stappen, zoals het regelen van documenten en het repatriëren van de overledene.
  4. Neem contact met ons op: wij ondersteunen u bij repatriëring en begeleiden u bij de vervolgstappen. Bel direct naar [telephone].
  5. Informeer bij de uitvaartverzekering: Als er een uitvaartverzekering is, neem dan zo snel mogelijk contact op. De verzekering kan hulp bieden bij repatriëring, kosten dekken en u begeleiden in het verdere proces.

Het is raadzaam om deze stappen snel en zorgvuldig uit te voeren, zodat alles goed geregeld wordt en u zich kunt richten op het afscheid.

Neem direct contact op, wij kunnen u helpen.

Heeft u een vraag? Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Welke Nederlandse instanties moeten worden geïnformeerd bij een overlijden in het buitenland?

Wij leggen het u uit

De volgende Nederlandse instanties moeten worden geïnformeerd bij een overlijden in het buitenland:

  1. Nederlandse ambassade of consulaat: Zij helpen bij de registratie van het overlijden en kunnen ondersteunen bij de juiste documentatie voor bijvoorbeeld een repatriëring.
  2. Gemeente in Nederland: De overlijdensakte moet worden geregistreerd bij de gemeente waar de overledene woonde, dit dient door de nabestaanden zelf verzorgd te worden. De gemeente kan dit dan verwerken in de Basisregistratie Personen (BRP).
  3. Verzekeringsmaatschappijen: Meld het overlijden bij de uitvaartverzekering, levensverzekering en eventuele reisverzekering.
  4. Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVID): Voor het bijwerken van de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bekijk hoe anderen Uitvaart24 beoordelen

Eerlijk & Transparant. Wij worden beoordeeld met een 9,6 bij meer dan 2.000 reviews.

Zeer content met uitvaart 24.

Met Thea van Veenschoten de crematie van mijn zus naar tevredenheid besproken. ( wij hadden al eerder een crematie met Thea geregeld ) en zijn zeer tevreden , a...

Tilly

Fijne hulp en een prachtige uitvaart

Thea, van Uitvaart24, heeft ons ontzettend fijn geholpen. Dat doet zij op een mooie en waardige manier. We hebben een prachtige uitvaart gehad. Wij zijn Uitvaar...

Paul

Super goede begleiding

Anneke heeft ons goed en lief begeleid naar de dag van het afscheid van mijn man. Dank je wel voor de steun en alle hulp.

C.

Betrokken, luisterend, meedenkend

Uitvaart24 laat mijzelf de leiding nemen zonder inmenging van hun kant. Ze denken mee en passen hun aanbod hierop aan. Absoluut een aanrader als je op zoek bent...

David

Betrokken, professioneel en toch niet duur

Zeer fijn contact gehad met Uitvaart24 na het overlijden van mijn vriend. Alles werd snel geregeld, precies zoals ik wilde en tegelijkertijd was er ook ruimte v...

Bregje

Goede begeleiding in verdrietige en roerige tijden

Uitvaart24 heeft ons gezin op een zorgzame en professionele manier begeleid bij de uitvaart en crematie. We zijn dankbaar voor de rust en steun die zij in deze ...

Anand

Mooie uitvaart!

Alles wat we vooraf bedacht en besproken hadden is naar onze wens uitgevoerd. De spreker was prima en wij zijn uiterst tevreden.

Adri

De uitvaartondernemer die je nodig hebt

Onze moeder en vrouw is heel onverwachts overleden. Op dat moment word je totaal overrompeld door shock en verdriet. Daarbij moet er enorm veel geregeld worden ...

Paul, Eline en Julian

Welke kosten worden gedekt door verzekeringen bij overlijden in het buitenland?

Wij leggen het u uit

Afhankelijk van de verzekering, worden de volgende kosten gedekt bij een overlijden in het buitenland:

  1. Repatriëringskosten: De kosten voor het vervoer van het lichaam naar Nederland.
  2. Lokale uitvaartkosten: Kosten voor de voorbereiding van het lichaam, zoals balseming of andere noodzakelijke behandelingen.
  3. Administratieve kosten: Kosten voor de benodigde documenten en certificaten.
  4. Reiskosten: Eventuele reiskosten voor nabestaanden om het lichaam te begeleiden of om ter plaatse regelingen te treffen.

Wat zijn de juridische verplichtingen bij een overlijden in het buitenland?

Wij leggen het u uit

Als nabestaande heeft hu verschillende juridische verplichtingen bij een overlijden in het buitenland:

  1. Aangifte van overlijden: De aangifte moet worden gedaan bij de lokale autoriteiten in het land van overlijden.
  2. Verklaring van overlijden: Een officiële verklaring van overlijden door een lokale arts is vereist.
  3. Overlijdensakte: De lokale autoriteiten verstrekken een overlijdensakte die vervolgens moet worden geregistreerd bij de Nederlandse gemeente waar de overledene woonachtig was.
  4. Repatriëring: Als het lichaam naar Nederland wordt gebracht, moeten de regels voor het transport van overledenen worden nageleefd, inclusief het verkrijgen van alle noodzakelijke documenten en vergunningen.

Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat voor specifieke begeleiding en ondersteuning in dergelijke situaties. Wij kunnen u hier ook altijd bij helpen.