Wat te doen bij een overlijden
Wees gerust, wij gaan u helpen.
Het overlijden van een dierbare is een emotioneel en moeilijk moment, waar niemand zich echt op kan voorbereiden. In korte tijd moet veel geregeld worden en moeten er belangrijke keuzes gemaakt worden.
Wij begeleiden u met alle te ondernemen stappen. Hieronder vertellen wij u meer over het stappenplan wanneer u te maken heeft met een overlijden.
Stap 1. Het overlijden melden
Neem direct telefonisch contact op
De eerste stap bij een overlijden is het melden van het overlijden. Dit doet u door ons te bellen op [telephone]. Één van onze medewerkers neemt een aantal gegevens met u door en schakelt vervolgens ons zorgteam in om de overledene over te brengen of op te baren. Het is belangrijk dat het overlijden is vastgesteld door een schouwarts, pas dan kunnen wij ons zorgteam inzetten. Indien het overlijden heeft plaatsgevonden in een ziekenhuis, dan heeft de arts in het ziekenhuis het overlijden al vastgesteld en kunt u ons direct bellen.
Is het overlijden aanstaande en bent u zich aan het oriënteren op de te ondernemen stappen? Laat dan alvast de benodigde gegevens achter via ons intakeformulier, dit zorgt ervoor dat er minder administratieve handelingen nodig zijn op het moment van overlijden en wij u direct kunnen helpen.
Neem direct contact op bij een overlijden
Stap 2. Opbaring
Waardige en adequate verzorging
Nadat wij het zorgteam hebben inschakelt informeren wij u over het tijdstip waarop ons zorgteam bij u aanwezig is. Dit is altijd binnen 3 uur na het melden van het overlijden. Bij een overlijden in het ziekenhuis maken wij een afspraak met het mortuarium van het ziekenhuis om het tijdstip te bepalen waarop wij de overbrenging gaan verzorgen.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de opbaring welke wij met u zullen bespreken. De mogelijkheden bestaan uit een thuisopbaring, een opbaring in een uitvaartcentrum of een overbrenging naar ons dienstencentrum. Vindt het overlijden in de nacht plaats, dan bestaat niet altijd de mogelijkheid om direct over te brengen naar een uitvaartcentrum. De overledene zal dan eerst worden overgebracht naar ons dienstencentrum en in de dagsituatie worden overgebracht naar het gewenste uitvaartcentrum. Met betrekking tot de thuisopbaring bestaat de mogelijkheid voor een kistopbaring of een bedopbaring.
Wij zullen u te allen tijde vragen om de gewenste kleding voor de opbaring klaar te leggen.
Stap 3. Uitvaartbespreking
Wij luisteren naar uw wensen
Samen met één van onze uitvaartplanners zal er een geschikt moment gekozen worden om de uitvaart te bespreken. Afhankelijk van uw wensen rondom het afscheid zal dit met een van onze uitvaartplanners zijn of met een van onze uitvaartverzorgers, telefonisch of fysiek.
Tijdens dit gesprek bespreekt u al uw wensen rondom de indeling van de dag van de uitvaart en eventueel een extra afscheidsmoment zoals een rouwbezoek of condoleance. Dit is ook het moment om een keuze te maken voor een uitvaartkist, wensen rondom de verzorging en/of rouwbloemen.
Indien van toepassing bespreekt de uitvaartverzorger de wensen rondom het draaiboek voor op de dag van de uitvaart. Dit kan al tot in detail besproken worden of u maakt afspraken met de uitvaartverzorger over het opstellen van het draaiboek.
Tijdens de bespreking is er genoeg ruimte om al uw vragen te stellen en verdere afspraken te maken voor begeleiding tot de dag van de uitvaart.
Stap 4. De uitvaart
Een afscheid volgens uw verwachting
Op de dag van de uitvaart wordt u op een afgesproken tijdstip bij de uitvaartlocatie ontvangen door uw uitvaartverzorger of één van onze medewerkers. Start de uitvaart vanaf een externe locatie (bijvoorbeeld bij een thuisopbaring), dan vindt daar het uitgeleiden plaats. U vertrekt vervolgens samen met de uitvaartverzorger naar de uitvaartlocatie.
Na aankomst op de uitvaartlocatie wordt u begeleid naar de afscheidsruimte of de familiekamer. Hier bespreekt u kort met de uitvaartverzorger het verloop van de plechtigheid.
Indien van toepassing is er na de plechtigheid nog een samenzijn met naasten en belangstellenden in de koffiekamer of condoleanceruimte.