Wat te doen bij een overlijden

Wees gerust, wij gaan u helpen.

Het overlijden van een dierbare is een emotioneel en moeilijk moment, waar niemand zich echt op kan voorbereiden. In korte tijd moet veel geregeld worden en moeten er belangrijke keuzes gemaakt worden.

Wij begeleiden u met alle te ondernemen stappen. Hieronder vertellen wij u meer over het stappenplan wanneer u te maken heeft met een overlijden.

Ardanta uitvaartpolis

Ardanta heeft twee soorten polissen; een natura- of een kapitaalpolis. In beide gevallen heeft u de vrijheid om zelf de uitvaartondernemer te kiezen. Hieronder geven wij u meer informatie over beide polissen;

Heeft u een kapitaalpolis? U heeft dan de volledige vrijheid om de uitvaart naar wens vorm te geven. Wij helpen u graag bij het samenstellen van de perfecte uitvaart. Indien de waarde van de polis de uitvaartkosten overstijgt, dan keren wij het surplus van de polis naderhand aan u uit.

Indien u een naturapolis heeft bij Ardanta bent u verzekerd voor verschillende diensten van een uitvaart die staan vermeld op uw polis blad. Wij kunnen deze diensten voor u uitvoeren en de kosten hiervan declareren bij Ardanta. Het kan zijn dat er een begunstigde uitvaartondernemer op uw polis staat vermeld, maar ook dan is er een vast besteedbaar bedrag beschikbaar om uw uitvaart door ons te laten regelen.

LET OP: Het beschikbare besteedbaar bedrag is bij ons lager dan het besteedbaar bedrag bij de begunstigde uitvaartondernemer. Maar door onze lage tariefstelling kunnen wij vaak binnen het besteedbaar bedrag blijven.

Stap 1. Het overlijden melden

Neem direct telefonisch contact op

De eerste stap bij een overlijden is het overlijden melden. Dit kunt u doen door ons te bellen op [telephone]. Één van onze medewerkers neemt dan een aantal gegevens met u door en zal hierna het zorgteam inschakelen. Het is belangrijk dat het overlijden is vastgesteld door een arts, pas dan kunnen wij in actie komen. Indien het overlijden heeft plaatsgevonden in een ziekenhuis heeft het vaststellen van het overlijden in het ziekenhuis plaatsgevonden en kunt u ons direct bellen.

Is het overlijden aanstaande en bent u zich aan het oriënteren op de te ondernemen stappen? Laat dan alvast de benodigde gegevens achter via ons intakeformulier, dit zorgt ervoor dat er minder administratieve handelingen nodig zijn op het moment van overlijden en wij u direct kunnen helpen.

Neem direct contact op bij een overlijden

Stap 2. Eerste verzorging

Waardige en adequate verzorging

Na het inschakelen van ons zorgteam informeren wij u over de tijd waarop u ons zorgteam kunt verwachten. Dit is altijd binnen 3 uur na het overlijden, mits het overlijden in een ziekenhuis heeft plaatsgevonden.

Ons zorgteam zal de overledene overbrengen naar ons dienstencentrum waar de overledene de eerste verzorgen zal krijgen. Indien u wenst dat er een thuisopbaring gerealiseerd wordt, zal het zorgteam dit direct verzorgen. Een opbaring is mogelijk op bed of in een uitvaartkist.

Wenst u een thuisopbaring? Dan is het belangrijk dat u de kleding alvast klaar legt, zodat het zorgteam dan de overledene kan kleden.

Veelgestelde vragen

Vraag 1

Antwoord 1

Vraag 2

Antwoord 2

Vraag 3

Antwoord 3

Stap 3. Uitvaartbespreking

Wij luisteren naar uw wensen

Samen met één van onze uitvaartplanners zal er een geschikt moment gekozen worden om de uitvaart te bespreken. Afhankelijk van uw wensen rondom het afscheid zal dit met een van onze uitvaartplanners zijn of met een van onze uitvaartleiders, telefonisch of fysiek.

Tijdens dit gesprek bespreekt u al uw wensen rondom de indeling van de dag van de uitvaart en eventueel een extra afscheidsmoment zoals een rouwbezoek of condoleance. Dit is ook het moment om een keuze te maken voor een uitvaartkist, wensen rondom de verzorging en/of rouwbloemen.

Indien van toepassing bespreekt de uitvaartleider de wensen rondom het draaiboek voor op de dag van de uitvaart. Dit kan al tot in detail besproken worden of u maakt afspraken met de uitvaartleider over het opstellen van het draaiboek.

Er is hierin genoeg ruimte om al uw vragen te stellen en verdere afspraken te maken voor begeleiding tot de dag van de uitvaart.

Stap 4. De uitvaart

Een afscheid volgens uw verwachting

Op de dag van de uitvaart zal u op een afgesproken tijdstip op de uitvaartlocatie opgevangen worden door de een van onze medewerkers. Of de uitvaart start samen met de uitvaartleider vanaf een externe locatie met een uitgeleide van de overledene richting de uitvaartlocatie.

Na aankomst op de uitvaartlocatie zal u begeleid worden naar de afscheidsruimte of familiekamer. Hierin zult u een korte instructie krijgen van de verloop van de plechtigheid waarna deze zal aanvangen.

Indien van toepassing is er na de plechtigheid nog een samenzijn in de koffiekamer of condoleanceruimte. De uitvaartleider zal dit samenzijn zo begeleiden dat het samenzijn volgens schema verloopt en u zich kunt focussen op het samenzijn.

Regel een uitvaart vooraf

Om het afscheid zo goed mogelijk te verzorgen en volledig naar wens te laten verlopen is het raadzaam om voor het overlijden veel zaken al geregeld te hebben. Een uitvaart vooraf regelen geeft de overledene een gevoel van controle en de nabestaanden de ruimte om afscheid te nemen. Wij vertellen u graag meer over hoe u vooraf zorgvuldig een uitvaart kan regelen.