Uitvaart regelen? Bel 085 016 0685

  Bel ons direct om een overlijden te melden:

  085 016 0685 ook voor vragen & hulp

  Surinaamse uitvaart

  Ruimte, rouwmuziek en dans

  Ieder mens is uniek en elke uitvaart is uniek. Welk geloof u ook heeft, welke traditie u ook wilt volgen, of juist niet, Uitvaart24 staat open voor al uw wensen voor een Surinaamse uitvaart, passend binnen uw budget. In de Surinaamse gemeenschap zijn de rouwrituelen heel verschillend. Afhankelijk van de achtergrond, of die nu Creools-christelijk, Javaans-christelijk, Javaans-islamitisch, Hindoestaans of Chinees-katholiek is. Sommige Afro-Surinamers voelen zich thuis bij Winti, het Creools volksgeloof, anderen vinden die rituelen ouderwets of zien ze als onderdeel van hun christelijke geloof. Veel tradities lopen door elkaar heen. Wat overeenkomt is dat er bij een Surinaamse uitvaart veel ruimte nodig is. Er komen veel mensen op een begrafenis en het leven van de overledene wordt uitbundig, zichtbaar en hoorbaar gevierd.

   

  Bekijk onze uitvaartpakketten, die geven u een helder beeld van de kosten van een goed betaalbare uitvaart bij Uitvaart24. Ook voor multiculturele uitvaarten.

  Familieleden regelen Surinaamse begrafenis

  Of men nu gelooft of de ziel terugkeert naar God, of terugkomt in een ander lichaam, kort na het overlijden kan de ziel nog rondwaren rond de overledene en diens nabestaanden. Juist nu lijkt er nog gelegenheid contact te kunnen maken met de overledene en nog wat zaken te kunnen overleggen. De familieleden herdenken samen met de overledene en gaan de Surinaamse begrafenis meestal zelf regelen. Uitvaart24 wil uiteraard waar dat mogelijk is assisteren en helpen de kosten beperkt te houden.

  Witte kist

  De familie van de overledene kan een beroep doen op een aflegvereniging, ook wel wasvereniging genoemd. De leden van deze vereniging zijn gebonden aan regels en rites voor de bewassing, die strikt geheim zijn. Terwijl ze die uitvoeren krijgen ze goed te eten van de familie en ze drinken er wat bij. Ze zorgen er voor dat het lichaam van de overledene tijdelijk gebalsemd wordt en zo vier dagen zonder koeling te bewaren is. En de overledene wordt met zorg aangekleed zodat hij of zij zo mooi mogelijk dit leven kan verlaten. Een witte kist is gebruikelijk bij een Surinaamse begrafenis, natuurlijk kan Uitvaart24 die voor u verzorgen. Kijk ook vrijblijvend bij www.goedkoopstegrafkist.nl

  Dodenwake

  De avond voor de Surinaamse uitvaart is een dodenwake, die wel de hele nacht kan duren. Er wordt gebeden, gezongen, gepraat tegen en over de overledene. Herinneringen worden opgehaald, terwijl er voldoende te eten en te drinken is.

  De volgende dag is er een korte plechtigheid in het uitvaartcentrum, daarna wordt de overledene naar de laatste rustplaats gebracht, waar de eventueel aanwezige geestelijke zegeningen en gebeden uitspreekt. Er wordt vaak ook gezongen.

  Wi Kan Doe dragers

  Zoals gezegd verschillen de rouwrituelen heel sterk, er is geen sprake van dé Surinaamse uitvaart. Iedereen geeft er zijn eigen invulling aan, waarbij de een meer teruggrijpt op de Wintirituelen van de Creoolse begrafenissen dan de ander. Sommigen huren Wi Kan Doe dragers in, die de kist met de overledene met specifieke swingende danspasjes op de begraafplaats naar de laatste rustplaats brengen. De dragers proberen hiermee de kwade geesten op een dwaalspoor te brengen. Het heeft een troostende werking ook voor de rouwende nabestaanden, om dansend en zingend achter de kist aan te lopen. Het maakt duidelijk dat het leven van de overledene gevierd wordt. De ervaring van Uitvaart24 leert dat een Surinaamse begrafenis altijd indrukwekkend is om bij te wonen. Waar het lijkt alsof men vrij improviseert, is alles toch tot in de puntjes verzorgd. We zijn trots om daar deel van uit te mogen maken.

  Uitvaart24 is ervan overtuigd dat elk mens een passende uitvaart verdient, ook binnen een beperkt budget. Neem gerust contact met ons op. Bel 085-0160685 of mail info@uitvaart24.nl